Stručni rad
Janjetina
Tihana Fumić ; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Tomislav Mikuš ; veučilište u Zagrebu, Veterinarski Fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Puni tekst: hrvatski, pdf (106 KB) | str. 105-108 | citiraj | |
Puni tekst: engleski, pdf (42 KB) | str. 108-108 | citiraj |
Sažetak
Sažetak
Ovčarstvo je tradicionalna aktivnost većine mediteranskih zemalja, a mlada janjetina, koja je posebno cijenjena, kod nas se uzgaja
na otocima i priobalju te na padinama krša. Najpoznatija je lička janjetina, zatim paška, bračka i creska. Specijalna kvaliteta tog otočkog
janjećeg mesa bogatstvo je jodom. U radu je stavljen osvrt na Pravilnik o kakvoći ovčjih trupova i polovica, energetsku i nutritivnu vrijednost janjećeg mesa, te na specifi čnosti konzumacije janjetine u Republici Hrvatskoj.
Ključne riječi
janjeće meso; klasifi kacija; energetska i nutritivna vrijednost
Hrčak ID: 72576