Pretraživanje

Aktualno:

|

Tihana Fumić, Tomislav Mikuš - Janjetina

 


Stručni rad

Janjetina

Tihana Fumić ; ZO-INVEST d.o.o., Mirogojska 16, Zagreb
Tomislav Mikuš ; veučilište u Zagrebu, Veterinarski Fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (106 KB)str. 105-108preuzimanja: 2.701*citiraj
Puni tekst: engleski, pdf (42 KB)str. 108-108preuzimanja: 399*citiraj

Sažetak
Sažetak
Ovčarstvo je tradicionalna aktivnost većine mediteranskih zemalja, a mlada janjetina, koja je posebno cijenjena, kod nas se uzgaja
na otocima i priobalju te na padinama krša. Najpoznatija je lička janjetina, zatim paška, bračka i creska. Specijalna kvaliteta tog otočkog
janjećeg mesa bogatstvo je jodom. U radu je stavljen osvrt na Pravilnik o kakvoći ovčjih trupova i polovica, energetsku i nutritivnu vrijednost janjećeg mesa, te na specifi čnosti konzumacije janjetine u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi
janjeće mesoklasifi kacijaenergetska i nutritivna vrijednost

Hrčak ID: 72576

URI
https://hrcak.srce.hr/72576

Arhiva bloga